Staročeský medovník je vyráběn ručně podle tradičního rodinného receptu. Jeho ingredience musí být pečlivě vybírány a použity v naprosto přesném poměru. Jedině tak se dokonale prolne křehkost zlatavých medových plátků se dvěma druhy nebesky jemných smetanových krémů. Jejich povznášející spojení vzbuzuje spokojený obdiv i u těch nejnáročnějších gurmánů.
Pro výrobu Staročeského medovníku je přísně dbáno na původ surovin - mouka, vejce i vlašské ořechy musejí být té nejvyšší kvality. Důslednému výběru je podroben pochopitelně i med - ten nesmí obsahovat barviva, stabilizátory ani "éčka", ostatně jako celý dort. Odborná veřejnost opakovaně stvrdila výjimečnost Staročeského medovníku a udělila mu ocenění Perla Zlínska.
Medovník skladujte při teplotě 0°C až 6°C maximálně po dobu 21 dní. Při zmražení od -18°C do -25°C si však uchová svou kvalitu až tři měsíce. Abyste zabránili vysušování a okorávání dortu, musí být medovník při skladování neustále zabalen ve fólii. Před konzumací vyjměte dort z chladničky a nakrájejte ho na řezy. Doporučujeme nechat rozbalený medovník „zteplat“ cca 20 minut při pokojové teplotě. Dort tak zvláční, krémy budou ještě krémovější, med povolí a medovník rozvine svoji typickou vůni i chuť. Ideálním nápojem k medovníku je neslazený čaj nebo dobrá káva.
V současnosti si může zákazník vybrat z několika velikostí a gramáží medovníku, které vyrábíme ZDE.
Recept na domácí medovník:
|
Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 vejce
- 50 g másla
- 2 velké lžíce medu
- 5 velkých lžic mléka
- 1 lžička sody
Krém
- 1 kondenzované mléko (Salko)
- 1 máslo
- 1 zakysanou smetanu
- moučkový cukr
Posypání
|
Postup:
Těsto – v hrnci, který máme postavený na ohni, rozpustíme máslo, do něj přidáme mléko, vejce, cukr, med a sodu. Jakmile vytvoříme jednorodou hmotu, vylijeme ji do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Z utvořeného těsta uválíme pět rovnoměrných plátů a postupně pečeme v troubě na 175°C.
Pečeme pět až sedm minut. Než se pláty zchladí, ořízneme je do požadované velikosti a ze zbytků vytvoříme strouhanku, kterou v konečné fázi budeme dort obsypávat.
1. krém - Salko vylijeme do misky a zašleháme do něho kousky másla. Důkladně promícháme. 2. krém - zakysanou smetanu vyklopíme do misky, do kelímku po smetaně si nasypeme moučkový cukr a vyklopíme ho do misky ke smetaně. Umícháme dohladka.
A nakonec, když medové placky vychladnou, namažeme je postupně krémem, začneme náplní ze Salka. Poté, co namažeme i boky medovníku, ho posypeme strouhankou, kterou jsme vytvořili ze zbytků ukrojených plátů a ve finální fázi posypeme medovník vlašskými ořechy.
|